Skip to main content

Geplaatst: 06 Jul 2016 van Admin - Acorn Trapliften België & gearchiveerd onder Nieuws

Meer kinderbijslag voor rijkste gezinnen, doorsnee gezin moet inleveren.

Vooral de 20% rijkste en de 10% armste gezinnen zullen er met de hervormde kinderbijslag vanaf 2019 op vooruitgaan. Dat blijkt uit een studie van de UA. Vlamingen met veel kinderen zullen tot 1.500 euro minder krijgen.

Vanaf 2019 krijgt elk kind een basisbedrag van 160 euro. De Antwerpse universiteit liet onderzoeken doen om na te gaan welke impact gezinnen van die hervorming zullen voelen tegenover het huidige systeem. Hieruit blijkt dat alleen de 20% rijkste gezinnen en de 10% armste gezinnen een nettowinst zullen boeken. Het percentage hoogste inkomens krijgt er 32 euro per jaar bij, die in de categorie er net onder 74 euro. De 10% armste gezinnen boeken het meeste winst: 346 euro. Alle andere gezinnen staan op verlies.

Hoe meer kinderen, hoe meer de hervorming in je portemonnee zal snijden. Bijna alle gezinnen met 1 kind gaan erop vooruit. 60% van de gezinnen met twee kinderen moet inleveren. Gemiddeld gaat het om 133 euro per jaar. Wie drie kinderen heeft, zal 1.000 euro per jaar minder krijgen. Met vier kinderen is dat 1.500 euro.

De hervorming zou ook de kinderarmoede niet echt doen dalen, stellen de onderzoekers. Enkel bij gezinnen met één kind zou die verbeteren. Minister Jo Vandeurzen (CD&V) heeft wel altijd gezegd dat de regering de hervorming van de kinderbijslag zou herbekijken als zou blijken dat ze de kinderarmoede niet terugdringt.

Het Planbureau voorspelt overigens in zijn inflatievooruitzichten dat de sociale toelagen, zoals pensioen en kindergeld, in december 2017 zullen stijgen. De lonen in de overheidssector zouden in januari 2018 met 2% stijgen.

« Terug naar Blog