Skip to main content

Geplaatst: 16 Jun 2016 van Admin - Acorn Monte-escaliers Belgique & gearchiveerd onder Tips en adviezen

Wetsvoorstel beschermt grootouders bij scheiding

 

Kleinkinderen gaan graag op bezoek bij oma en opa. Maar als de ouders uit elkaar gaan, kunnen de grootouders daar ook onder lijden. Soms stopt of vermindert het contact met het kleinkind. Daarom is er een nieuw wetsvoorstel dat grootouders meer wilt beschermen.

Kinderen en hun grootouders hebben vaak een zeer hechte band. Door een scheiding of conflict kan dat ineens volledig veranderen.

“Bemiddeling zou de eerste stap moeten zijn in conflicten tussen ouders en grootouders. Wanneer je naar de rechtbank stapt, merk je dat de verschillende gerechtelijke arrondissementen een eigen rechtspraak hanteren. Dat is normaal, maar gezien de gevoeligheid rond dit onderwerp leidt dat vaak tot een onrechtvaardigheidsgevoel.”, zegt kamerlid Goedele Uyttersprot (N-VA).

Zij diende daarom een wetsvoorstel in dat het verplicht maakt te kiezen voor bemiddeling alvorens naar de rechtbank te stappen.

 

Bemiddeling zou al heel wat kunnen helpen de spanningen tussen de twee partijen te verminderen of zelfs wegnemen.

Het is ook niet de bedoeling dat iedereen een beroep kan doen op bemiddeling. Grootouders moeten aantonen dat zij een goede relatie met het kind hadden. Dat kan bijvoorbeeld door te bewijzen dat zij de kleinkinderen vaak bijhielden of vaak voor hen kookten.

« Terug naar Blog