Skip to main content

Geplaatst: 18 May 2016 van Admin - Acorn Trapliften België & gearchiveerd onder Nieuws

Ter herinnering aan de Dambusters ...

Het is 73 jaar geleden dat Groot-Brittannië wakker werd in de oorlogstijd van een gedurfde aanval op het industriële hart van Duitsland door de RAF.

In wat bekend werd als de 'Dambusters "inval, werden 19 Lancaster bommenwerpers van 617 Squadron uiteengezet op operatie “chastise”, hun doel zijn drie enorme dammen op de rivieren Mohn, Sorpe en Eder. Elk van de Lancasters werd uitgebreid aangepast aan de nieuwe "stuiterbom" speciaal ontworpen voor deze taak door Dr. Barnes Wallis.

Vrijgelaten vanuit een lage hoogte en reeds roterend, werd de bom ontworpen om te stuiteren langs het oppervlak van het water, om tot stilstand te komen tegen de damwand voordat  hij zinkt en onderwater ontploft voor een maximaal effect.

De speciaal geselecteerde bommenwerper bemanning was opgeleid om te vliegen op minder dan 100 voet boven het water om zo hun bommen los te laten op het allerbeste moment bij een aanval.

Zowel de Mohne en Eder dammen werden met succes opgeblazen, waardoor 330 miljoen ton water in het Ruhrgebied doorliep en hierdoor overstromend water zich had verspreid voor ongeveer 50 kilometer. De verstoring van de Duitse oorlogsmachine was minimaal, maar het nieuws van de gedurfde inval was een belangrijke zet aan het Britse moreel op een moment dat het hard nodig was.

De bommenwerper bemanning werden aanzien als helden, hoewel de inval betaald werd met een hoge prijs, acht van de 19 bommenwerpers werden neergeschoten of beschadigd en 53 van de 133 bemanningsleden werd gedood. De leider van de inval, Wing Commander Guy Gibson, werd bekroond met de Victoria Cross, maar werd neergeschoten en vermoord minder dan 18 maanden later, wanneer hij slechts 26 jaar oud was.

In 1955 - tien jaar na het einde van de oorlog - werd de inval vereeuwigd in de film "The Dam Busters", met in de hoofdrol Richard Todd als Gibson en Michael Redgrave als Barnes Wallis,  met de spetterende thema muziek, The Dam Busters March.

« Terug naar Blog