Skip to main content

Geplaatst: 26 Apr 2016 van Admin - Acorn Trapliften België & gearchiveerd onder Gezondheid

Wanneer oudere mensen beginnen te vallen.

 

Vaak horen we “ik ben gestruikeld” of “plots ben ik gewoon gevallen”.

Oudere mensen zijn vaak slachtoffer van het zomaar vallen, wat soms erg kan zijn en soms minder erg, maar steeds met één gevolg: de schrik om opnieuw te vallen.

 

Zelfs als dit geen kwaad kan, het zal altijd psychologische sporen nalaten.

Schrik hebben te vallen, zich niet meer recht te kunnen zetten, … Het laat een onzekerheid achter bij de senioren, zeker wanneer deze alleen wonen.

 

Er zijn heel veel gevallen die veroorzaakt worden doordat er niet genoeg ruimte voorzien wordt binnenshuis. Dit is echt belangrijk!

 

Wanneer we zoeken naar de oorzaken van een val, komen we ook uit op het evenwicht dat kan verminderen bij het ouder worden en ook de aanwezigheid van artrose kan de bewegingen moeilijker maken.

 

Maar er zijn ook nog andere redenen.

 

Onder andere zijn er ook hartaandoeningen, beroertes en zelfs problemen door de bloeddruk. De verzwakking van de spieren staat ook in het lijstje van oorzaken.

Dit kan zijn door een tekort aan vitamine B12, vitamine D of een tekort aan ijzer.

 

Problemen met het zicht en gehoor kunnen het evenwicht verstoren, daarom is het belangrijk regelmatig een controle van het lichaam te laten uitvoeren.

 

Om een val te voorkomen, kan de huisarts proberen onze senioren te helpen met het bepalen wat dit percies veroorzaakt.

 

Blijf actief!

 

Dit kan vreemd lijken maar lang stil zitten kan het risico om te vallen verhogen.

Bij het verouderen verstijven de spieren en actief blijven voorkomt het verlies van de flexibiliteit. Tuinieren, stappen, zwemmen, fietsen, … geeft de mogelijkheid een fysieke conditie op peil te houden, de reflexen te blijven onderhouden en ook de coördinatie van de bewegingen wordt hiermee getraind.

 

Oefeningen kunnnen ook helpen zo het evenwicht te verbeteren.

« Terug naar Blog